Denguefeber- vågar man resa?

Svenskar reser mer och mer för varje år som går. Fler svenskar väljer att åka till tropiska länder, bland annat Thailand och Indonesien. Följderna till detta blir att fler insjuknar i denguefeber- en tropisk sjukdom som sprids via myggor. Detta inlägget vill jag inte skriva för att skrämma er, det jag vill är tvärt om. Jag vill göra så att ni kan känna er trygga när ni reser till tropiska områden. Jag vill att ni ska kunna resa till till exempel Asien och Sydamerika utan att känna att ni behöver stanna inne hela dagarna. Här kommer din guide till denguefeber:
Vad är denguefeber, vart finns det, hur skyddar man sig och vad ska man göra om man tror man har fått det...?
Vad är denguefeber?
Denguefeber är en av de vanligaste sjukdomar bland svenskar som är relaterat till resandet. Denguefeber ger influensaliknande symtom, och under regnperioder kan det bli epidemier. Denguefeber finns i fyra olika varianter, och blir man sjuk i en, så blir man immun mot just den varianten, men inte de tre andra. I vissa fall kan man vid denguefeber behöva behandlas på sjukhus, men det är ovanligt. Om man blir sjuk i denguefeber för andre,tredje eller fjärde gången ökar risken för allvarliga problem något. Symptomen, enligt 1177, är rödspränga ögon,hög feber med frossa och svettningar, huvudvärk och värm bakom ögonen, kraftig värk i musklerna och små röda prickar på kroppen. Det finns ännu inget vaccin mot Denguefeber. 
De olika formerna av denguefeber är DEN-1, DEN-2,DEN-3 & DEN-4.
Den första formen brukar kallas för klassisk denguefeber och kan uppträda som en influense i olika styrkor, och man kan även få ledvärk samt utslag. Denna form ses som en ganska mild form.
 
I ungefär 1% av fallen övergår sjukdomen till det som kallas blödarfeber. (DHF)
Då får man blödningar i slemhinnor och i huden. Blödningarna kan vara allt från lätta till svåra.
 
 I den tredje och fjärde formen kallas för dengue chocksyndrom och innebär att patienten förblöder invärtes. Detta är den farligaste (men ovanligaste) formen och dödligheten är cirka 5%. 
 
Symptom på denguefeber brukar märkas cirka 3-14 dagar från att man blivit smittad. Vid misstanke om smitta ska det absoulut inte behandlas med aspirin,ibuprofen eller andra anti inflamatoriska medel som innehåller acetylsalicylsyra eller liknande eftersom de påverkar blodet så det får svårare att levra sig.
 
Vart finns det?

Denguefeber finns på många ställen i Asien och Latinamerika och Afrika. Det är vanligast i Sydostasien och Latinamerika. Den finns alltså på de flesta ställen med tropsikt klimat, med undantag för vissa ställen. 
 
 
Hur skyddar man sig?
Då det inte finns något vaccin mot dengue, får man helt enkelt skydda sig mot myggstick. Här kommer massor med anti-mygg tips:
 
.Ha ljusa kläder, det kan hålla myggorna bort i vissa fall. Dels för att myggor känner sig mer "gömda" på mörka kläder, och dels för att man i vissa fall svettas mindre i ljusa kläder. Myggor dras till svett!
 
 
 
.Använd myggmedel med ämnet DEET eller icaridin när du ska vara ute där det finns myggor.
Myggmedel får ALDRIG appliceras på inflammerad hud, irriterad hud eller i öppna sår. Du bör endast använda de myggmedel som är godkäna av Kemikalieinspektionen, då de är testade. I Sverige  är myggmedel med upp till 20% DEET tillåtna, men i vissa länder finns det myggmedel med upp till 50% DEET.
"Medlet är effektivt vid redan 20%, och bedöms inte fungera mycket bättre om man använder ett myggmedel med högre halter".- Maria Andersson på Kemikalieinspektionen.
Det är viktigt att du följer det som står på förpackningarna, då medlerna är hälsofarliga!
Om du ska ha myggmedel i solen, applicera solskyddet först och sedan myggmedlet.
 
 
.Ha myggnät på sängar, samt öppna fönster och dörrar.
 
 
 
.Använd inte parfymer och dofter som luktar som blommor. Många myggor dras till dessa dofter!
 
 
 
 
.Ha inte fönster öppna om du vet att du är på ett ställe där denguefeber förekommer.
 
 
.Myggor gillar inte lukten av vitlök och citron. Ät mycket vitlök med gott samvete! ;) (ta mig inte oseriöst bara för att jag skrev ";)", det såg så tomt ut utan den.)
 
 
 
.Undvik alkohol. Myggor känner av om du druckit alkohol och dras till dig.
 
 
 
 
 
Vad ska man göra om man tror sig-/ vet att man har blivit smittad?
Denguefeber kan inte behandlas ,det går över av sig själv. Om man blir allvarligt sjuk kan man dock behöva få dropp på sjukhus. Om du vill få sjukhusrådgivning från 1177 när du är utomlands, ring +46 771 11 77 00.
 
 
 
Nu hoppas jag att du har lärt dig lite om denguefeber. Var inte rädd för att resa, fortsätt leva ditt liv!
.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: